krympeflex-til-gør-det-selv-projekt

Kender du det med at strømforsyningen eller opladeren går i stykker for enden af ledningen? Det er møg hamrende irriterende, når det beskyttende overtræk på ledningen slides af, og får forbindelsen til at blive løs og usikker. Den ustabile forbindelse betyder at du eksempelvis hverken kan oplade din bærbar eller have lyset tændt konsekvent.

Hvad hvis jeg fortalte dig, at du ikke behøver og købe en strømforsyning, men blot kan fixe det selv? Det lyder lidt for godt til at være sandt, ikke?

Krympeflex er din næste do-it-yourself ven, for du kan faktisk udføre rigtig fine reparationer med dette materiale. Krympeflex anvendes ofte til industrielt brug, og bliver typisk brugt af elektrikere til reparation af elinstallationer. Som privatperson kan du dog stadig godt opstøve materialet i diverse DIY butikker rundt omkring i landet. Er du virksomhedsejer, så kan jeg anbefale at købe et lidt større parti hjem fra leverandører af el tekniske produkter. På den måde sparer du lidt penge, og du vil helt sikkert stå over for flere reparationer igennem din levetid.

Hvad er krympeflex

Nu tænker du sikkert: det er alt sammen fint, men hvad er krympeflex overhovedet for noget? Krympeflex kommer i mange forskellige, former, farver, længder og uden eller med lim. Det kan være en større jungel at kigge blandt et krympeflex sortiment, men det du skal være på udkig efter er en krympeslange.
Kort fortalt så er krympeslangen et slags materiale, som du kan gnide henover det beskadiget kabel eller ledning. Materialet er yderst fleksibelt og alsidigt, så når det opvarmes vil det efterfølgende krympe.
Derfor er det velegnet til at samle eller forbinde den beskadige del af dit kabel. Skal du få styr på en række kabler, så kan du ligeledes lave en kabelsamling eller evt. opdele dem i farvekoder med krympeflex.

Min egen reparation

Min søster var forbi i weekenden, hvor hun selvfølgelig havde medbragt hendes nye lille hundehvalp. Senere på aften da hun var gået, der opdagede jeg at den havde været over i hjørnet ved sofaen og gnave lidt af ledningen på min Lampe Gras lampe. Heldigvis har lampen ikke været tændt, for så havde hunden jo risikeret at få stød. Men enden på ledningen tæt op ad stikkontakten er blevet slidt en del af.
Efter at have hørt om krympeflex fra min kammerat besluttede jeg mig for, at begynde på et lille DIY projekt, selvom jeg ikke er så handy.

Først og fremmest købte jeg en krympeslange, som jeg ville bruge til formålet. Jeg købte med vilje en, der var lidt for lang, så jeg havde en ”buffer” at gøre godt med. Krympeflexen skal kunne dække det beskadiget område, og ca. have ¼ overskydende slange, så den ligeledes kan krympe i længderet.

Første step var derfor at skære slangen til, så jeg kunne trække den hen over det beskadige område. Efter påføring påbegyndte jeg opvarmningen af krympe materialet. Det skal gøres indtil den får den rette pasform rundt omkring kablet.

Til min egen overraskelse havde jeg faktisk en varmepistol, som er ideel til formålet. Det kan ikke anbefales at bruge ukontrollerbare varmekilder som eksempelvis en lighter eller fyrfadslys. Hvis du ikke kan kontrollere ilden eller varmen, så vil du muligvis i sidste ende få en fejlreparation pga. ujævnheder eller misdannelser i samlingen.

Det var faktisk yderst nemt, jeg opvarmede bare til den fik den rette pasform og voila, så var jeg færdig. Det er ikke fordi, det er super kønt, men heldigvis er min ledning jo gemt væk under sofaen, så det er ikke noget du ligger mærke til.

ukontrollerbar-varmekilder

Hvordan kommer du i gang?

Første step er at få købt materialet – det kan du som sagt enten gøre i en DIY butik eller online. Er du erhvervsdrivende så anbefaler jeg selvfølgelig at tage et kig på en leverandør, som kan give dig fordelagtige priser på krympeflex uanset hvilken længde, størrelse, farve eller type du har brug for. Husk altid at undersøg først hvilken slags krympeprodukt, som du har brug for inden du bestiller.

Held og lykke med dit DIY projekt!